Informacije u vezi sa kvarom lifta u Ulici vojvode Stepe 139

Informacije u vezi sa kvarom lifta u Ulici vojvode Stepe 139

Na osnovu informacija o tome da su JKP „Beogradske elektrane“ odgovorne za to što lift u zgradi u Vojvode Stepe u ulazu broj 139 ne radi iznosimo sledeće činjenice:

  1. JKP „Beogradske elektrane“ nikakvim zvaničnim dopisom od strane Upravnika Skupštine stanara ili JP „Gradsko stambeno“ nisu obaveštene o problemu rada lifta u ulazu broj 139, a koji je nastao plavljenjem kućice lifta.
  2. Predajna stanica za isporuku toplotne energije koja snabdeva korisnike u zgradi na adresi Vojvode Stepe 139 i 141 nalazi se na adresi Vojvode Stepe 141.
  3. Prelivni sudovi koji služe kao provera napunjenosti kućnih grejnih instalacija nalaze se na sedmom i poslednjem spratu, a njihov odvod je spojen sa sistemom kanalizacije koji nije u nadležnosti JKP „Beogradske elektrane“
  4. Prema navodima Upravnika zgrade Vojvode Stepe 139, koga smo telefonski kontaktirali, do kvara teretnog lifta je došlo 12.10.2020. godine prilikom dopunjavanja zgrade i intervencije na radijatorskom ventilu u stanu 172 na 17. spratu. Tom prilikom je puštena dopuna sistema kućnih grejnih instalacija i došlo je do prelivanja ekspanzionog suda. Voda koja se preliva iz ekspanzionog suda cevnim sistemom se vodi van zgrade. Cev kojom se odvodi voda je između prvog i drugog sprata bila oštećena (pukla) i voda se izlivala u hodnik i ulazila u kanal od lifta. Kada je curenje primećeno, upravnik zgrade je otišao do našeg zaposlenog majstora koji je bio na intervenciji oko saniranja kvara na radijatorskom ventilu u stanu 172 na 17. spratu. Majstor je odmah sišao u predajnu stanicu i zaustavio dopunu sistema čime je zaustavljeno i curenje u kanal od lifta. Tom prilikom su upravnik zgrade i majstor uspeli da podignu mali lift sa prve stanice, ali veliki nisu uspeli zbog toga što vrata na liftu nisu radila, a i komandna tabla je bila pokvašena.
  5. Upravnik Stambene zajednice Vojvode Stepe br.139, prvi put se obratio JKP „Beogradske elektrane“ putem elektronske pošte Pozivnom centru tek 13.07.2021., i tada nas je informisao da lift u zgradi ne radi zbog plavljenja lift kućice usled punjenja instalacije grejanja, koja je nastala devet (9) meseci ranije.

Održavanje cevnog sistema za odvod vode od prelivnog suda i sanacija kvara lifta nije u nadležnosti JKP „Beogradske elektrane“. Do kvara teretnog lifta ne bi ni došlo da je cevni sistem za odvod vode od prelivnog suda bio u funkcionalnom stanju. JKP „Beogradske elektrane“ ne prihvataju krivicu i odgovornost zašto do sada nije saniran kvar, jer to nije u našoj nadležnosti.

JKP „Beogradske elektrane“