MOEEBIUS

Modeliranje optimizacije energetske efikasnosti u zgradama za urbanu održivost – MOEEBIUS – ID 680517

Projekat „Moeebius“ je počeo krajem 2015. godine sa ciljem izradu modela optimizacije energetske efikasnosti u zgradama za postizanja održivosti gradske sredine. Završen u aprilu 2019. godine uz razvijene alate i metode za smanjenje razlike između planirane i realizovane potrošnje energije u zgradama i blokovima zgrada, kao i alate za unapređeno održavanje.

Projekat je realizovan saradnjom 15 partnera iz osam zemalja i na tri Pilot lokacije (Beograd, London i Mafra), sa ciljem rešavanja sledećih problema: Značajne razlike između predviđene i stvarne potrošnje energije, neiskorišćeni potencijali za uštede energije – ponašanje korisnika, otežano planiranje i praćenje potrošnje energije i održavanje delova sistema, unapređenje postojećih tehnika modeliranja radi predstavljanja realne potrošnje u zgradama i drugo.

Projekat „Moeebius“ je kao rešenje ponudio izradu modela za sve tipove zgrada (stambene, javne i poslovne), sve vidove isporuke energije (daljinsko grejanje, gas i dr.), poboljšano planiranje, optimizaciju isporuke i efikasniji rad, planiranje i upravljanje na nivou zgrada, ali i na nivou čitavih zona (prioritet – mreža daljinskog grejanja), smanjenje razlike između planirane i ostvarene isporučene energije, optimizaciju u realnom vremenu i unapređeno donošenje odluka o potrebi održavanja ili ulaganja u energetsku efikasnost.

Pilot lokacija, u Beogradu, je obuhvatala više objekata u naselju „Stepa Stepanović“ (sedam stambenih objekata, vrtić i školu).

Partneri na projektu su bili: Honeywell, SPOL. S.R.O. (Češka), Hypertech Energy Labs (Grčka), CORK Institute of Technology, Irska, Solintel M&P SL (Španija), Tyndall National Institute (Irska), Almende B.V. (Holandija), TH Nürnberg (Nemačka), Belit (Srbija), KiWi Power LTD (Velika Britanija), Instituto de Soldadura e Qualidade (Portugal), Grindrop Ltd. (Velika Britanija), Beogradske elektrane (Srbija), Municipio de Mafra (Portugal) i ASM – Market Research Analysis Centre (Poljska).

Naziv projekta

Akronim projekta

Grupa EU projekta

Logo projekta

Status

Trajanje projekta

Početak projekta

Završetak projekta

Koordinator projekta

Partneri na projektu

Broj zemalja

Pilot lokacije

Zvanični portal projekta

Partneri na projektu

Partneri na projektu

Pilot lokacije
Zgrade na pilot lokaciji u Beogradu

Zgrade na pilot lokaciji u Beogradu

Objekti na pilot lokaciji u Beogradu

Objekti na pilot lokaciji u Beogradu

Merenja i način prenosa podataka

Merenja i način prenosa podataka

Energetski model zgrade

Energetski model zgrade