Biografija – Vanja Vukić

Vanja Vukić

Rođen je 1978. godine u Beogradu. Osnovne studije završio je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, master ekonomije na Univerzitetu Edukons-Fakultet za poslovne ekonomije u Novom Sadu,  kao i Visoke studije bezbednosti i odbrane na Vojnoj akademiji.

Od jula 2008. do aprila 2012. godine obavljao je funkciju zamenika šefa kabineta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. Od aprila 2012. do novembra 2012. godine radio je na mestu šefa kabineta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. U novembru 2012. izabran je za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i tu funkciju je obavljao do aprila 2014. godine.

U periodu od januara 2013. do decembra 2014. godine bio je i na poziciji predsednika Pregovaračke grupe za pristupanje EU, za poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbednost.

U aprilu 2014. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, gde je bio član Odbora za odbranu i bezbednost i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Italijom. Na tom mestu je bio do juna 2016. kada je postavljen na mesto savetnika prvog potpredsednika Vlade. Na toj funkciji je bio do jula 2019. godine. Od jula 2019. do decembra 2022. je bio na poziciji šefa kabineta prvog potpredsednika Vlade.

Obavljao je funkcije člana i predsednika Upravnog odbora JKP „Parking servis”, kao i predsednika UO Zavoda za zadravstvenu zaštitu radnika Ministrastva unutrašnjih poslova.

Na sednici Skupštine grada Beograda 26. decembra 2022. godine imenovan je za v.d. direktora Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane”.

Dostignuća

Predsednik Srbije nagradio ga je 2011. godine „medaljom za revnosnu službu prvog stepena za pokazane izuzetne rezultate u obavljanja dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti“.  U 2012. godini nagrađen je medaljom Ministarstva Ruske Federacije za civilnu odbranu , vanredne situacije i otklanjanje posledica prirodnih katastrofa.