Beogradske elektrane u borbi za čistiji vazduh u glavnom gradu

Beogradske elektrane u borbi za čistiji vazduh u glavnom gradu

Kotlarnica u naselju Sava Kovačević kao pogonsko gorivo koristi mazut i predstavlja značajnog lokalnog zagađivača. Crni dim koji se juče 17. oktobra na kratko mogao videti kako izlazi iz dimnjaka toplane „Zemun“ u naselju Sava Kovačević, posledica je regulacije sagorevanja na kotlu, a ne kako su neki ekološki aktivisti uzbunili žitelje Beograda da se u pogonima ovog preduzeća spaljuje rezidual. Ove optužbe su neosnovane i neistinite i štete ugledu preduzeća.

Žitelji Zemuna mogu da se uvere da iz dimnjaka toplane „Zemun“ u naselju Sava Kovačević danas 18. oktobra nema dima i da kvalitet vazduha u njihovom okruženju nije ugrožen zbog rada toplane. Zaštita životne sredine je važan deo poslovne politike JKP „Beogradske elektrane“ i ujedno jedan od njenih prioritetnih strateških planova. U cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja sigurnije i pouzdanije isporuke toplotne energije korisnicima u delu Zemuna, „Beogradske elektrane” privode kraju projekat delimičnog gašenja kotlarnice u naselju Sava Kovačevića. U planu je da se stanovi korisnika iz ovog dela Zemuna ubuduće greju iz toplane „Novi Beograd“. Delimično gašenje kotlarnice podrazumeva da će u letnjem periodu ti toplotni izvori snabdevati korisnike toplotnom energijom za pripremu potrošne tople vode (PTV), a kao pogonsko gorivo koristiće ekološki prihvatljiviji energent.

Neistinite optužbe neće zaustaviti „Beogradske elektrane“ da nastave višedecenijsku borbu za čist vazduh u prestonici. Od svih proizvodnih kapaciteta (14 toplana i 22 kotlarnice), 96 odsto njih kao energent koriste prirodan gas ili komprimovani prirodan gas, koji su ekološki najprihvatljiviji. U ostalim toplotnim izvorima koriste se mazut, lako lož ulje, ugalj i biomasa.

Ističemo, tokom prethodne grejne sezone u rad je puštena jedna od prepumpnih stanica (u bloku 38) na grejnom području toplane Novi Beograd. Radom ove stanice obezbeđen je deo potrebne toplotne energije za potrošače toplane u naselju Sava Kovačević. To je doprinelo značajnom smanjenju rada toplane u ovom zemunskom naselju.

Trenutno su u toku pripreme za puštanje u rad i druge prepumpne stanice (blok 28), čime će se steći uslovi za obezbeđivanje potpunog snabdevanja toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd“ svih potrošača koji se sada snabdevaju iz toplane u naselju Sava Kovačević. Ova toplana će ubuduće raditi samo za potrebe proizvodnje potrošne tople vode, kada toplana Novi Beograd nije u pogonu.

Preostala je rekonstrukcija i zamena dotrajalog toplotnog izvora kotlovima ukupne instalisane snage od 6 MW (megavata), čija realizacija je planirana za početak grejne sezone 2022/2023.