Gradonačelnik Zoran Radojičić posetio „Beogradske elektrane“: Sistem stabilan, na snazi režim grejanja 24 sata

Gradonačelnik Zoran Radojičić posetio „Beogradske elektrane“: Sistem stabilan, na snazi režim grejanja 24 sata

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić obišao je jutros Dispečerski centar „Beogradskih elektrana” i tom prilikom naglasio da sistem funkcioniše stabilno. On je podsetio da se 360 hiljada stanova greje zahvaljujući ovom sistemu, kao i da je od juče zbog niskih temperatura na snazi režim grejanja 24 sata.

– Svi toplotni izvori JKP „Beogradske elektrane”, a to je 14 toplana i 20 kotlarnica, u dvadesetčetvoročasovnom su režimu grejanja zbog niskih spoljašnjih temperatura. Sistem ima dva „moda”, jedan je dnevni, a drugi noćni. U zavisnosti od spoljašnje temperature, grejanje će i narednih dana biti pojačano. Stručne službe „Beogradskih elektrana” pažljivo, svakog sata u toku dana prate temperaturu vazduha, kao i vremenske prognoze hidrometeorologa, na osnovu čega se određuju dalji režimi rada proizvodnih postrojenja – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da toplane u Beogradu u procentu od 96 odsto rade na gas, tako da se ne očekuju problemi zbog noćašnjeg požara u rudarskom basenu Kolubara.

– Toplane „Beogradskih elektrana” snabdevene su planiranim količinama energenata koji obezbeđuju stabilnu isporuku toplotne energije potrošačima. Stručne službe i ekipe za hitne intervencije dežuraju, 24 sata dnevno su u pripravnosti i spremne su da potencijalne poremećaje u radu otklone u najkraćem mogućem roku. U proteklim danima broj reklamacija Dispečerskom centru sveden je na broj između 100 i 300, što je značajno ispod proseka na dnevnom nivou, pa je u odnosu na ukupan broj potrošača, odnosno 320.000 stanova koji se zagrevaju reč o izuzetno malim procentima. Sedamdeset ekipa ovog preduzeća je na terenu, sistem je stabilan i dobro će funkcionisati – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da je u proteklom periodu ugašeno više od 1.300 kotlarnica u Beogradu, što je dovelo do 50 hiljada tona manje produkcije ugljen-dioksida. Na taj način je dat veliki doprinos ekologiji i boljem vazduhu u Beogradu, ocenio je Radojičić i najavio da se očekuje gašenje još osam kotlarnica.

Izvor: Beoinfo, Beogradske elektrane

Foto: Beogradske elektrane