Gradski menadžer u poseti toplani “Cerak”

Gradski menadžer u poseti toplani “Cerak”

Direktor  JKP „Beogradske elektrane” Vanja Vukić i gradski menadžer Miroslav Čučković, obišli su danas toplanu „Cerak”. Tom prilikom direktor Vukić predstavio je projekat rekonstrukcije i modernizacije ove toplane. Radovi će biti finansirani iz sredstava kredita nemačke KfW banke. Za rekonstrukciju toplane „Cerak” će biti utrošeno 14 miliona evra, od čega 11 miliona iz kredita i do tri miliona evra iz sredstava „Beogradskih elektrana”. Očekuje se da će pripremni radovi biti započeti na jesen 2023. godine. 

Čučković i Vukić su obišli proizvodna postrojenja i termokomandu. Razgovarali su o pripremama za narednu grejnu sezonu, kao i o planovima za realizaciju projekta ugradnje solarnih panela na području ove gradske toplane.

Toplana „Cerak” je jedna od najmlađih toplana u sistemu „Beogradskih elektrana” i sagrađena je 1985.godine.  Toplotnom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava. Instalisana snaga proizvodnog postrojenja toplane je 232 megavata. Taj toplotni izvor pored grejanja, isporučuje i toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode.