Nikodijević i Vukić pustili u rad novo postrojenje

Nikodijević i Vukić pustili u rad novo postrojenje

Energija dobijena iz spalionice u Vinči za grejanje Beograđana

Nikola Nikodijević, član Privremenog organa grada Beograda i Vanja Vukić, direktor JKP „Beogradske elektrane”, prisustvovali su puštanju u rad postrojenja za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije „Vinča”.

Energija dobijena spaljivanjem komunalnog otpada u Vinči, danas je prvi put iskorišćena za snabdevanje toplotnom energijom korisnika u delu grejnog područja toplane „Konjarnik“.  U toku je finalno podešavanje sistema i uspostavljanje prenosa toplotne energije između postrojenja u okviru toplane „Konjarnik“ i spalionice smeća  u Vinči.  Na taj način proizvodni kapacitet ove gradske toplane povećan je za 56,5 megavata toplotne energije.

– Veoma sam ponosan što je preduzeću na čijem sam čelu povereno da bude deo investicionog ciklusa u Srbiji. Pred nama je realizacija nekoliko strateških investicija. Jedna od njih  je i izgradnja trigenerativnog postrojenja u okviru EXPO 2027 koju ćemo relizovati uz podršku i pomoć Vlade Srbije, Ministrstva  finansija i predsednika Republike. Prvi put uvodimo plasiranje rashladne energije i to je veliki izazov za nas. Realizacija ova dva projekta čini prekretnicu u razvoju „Beogradskih elektrana, istako je Vanja Vukić i dodao i dodao je  ovo je poseban trenutak jer nakon nekoliko godina rada i ulaganja toplana „Konjarnik“ od danas preuzima toplotnu energiju iz kompleksa sanitarne deponije u Vinči.

Podsećamo, JKP „Beogradske elektrane“ su iz sopstvenih sredstava finansirale izgradnju prepumpne izmenjivačke stanice u kompleksu Vinča, izgradnju transportnog toplovoda u dužini od oko devet kilometara, kao i prepumpnu izmenjivačku stanicu u Toplani „Konjarnik“.

Nikola Nikodijević je naglasio da je korišćenje obnovljivih izvora energije na ovaj način značajno iz mnogo razloga, pre svega zato što otpad više nije trošak već je postao resurs.

– Kroz realizaciju projekta upotrebe obnovljivih izvora energije smanjujemo zavisnost od uvoza gasa. Sa ovih 56,5 megavata koje dobijamo iz energane u Vinči u mogućnosti smo da pružimo sigurnije snabdevanje toplotnom energijom stanovnicima opština Voždovac, Vračar i Zvezdara, ali stičemo i mogućnost za proširenje toplovodne mreže i za priključenje novih korisnika na sistem daljinskog grejanja. Na taj način pozitivno ćemo uticati  i na kavliet vazduha u Beogradu jer će biti ugašena lokalna ložišta koja su najveći zagađivači, zaključio je Nikodijević i osvrnuo se na važne projekte kao što su izgradnja toplovoda od TENT-a u Obrenovcu do toplane „Novi Beograd“ i korišćenje geotermalnih resursa.

Takođe, ono što je važno za  „Beogradske elektrane“ je i to što će proizvodni kapacitet u toplani „Konjarnik“ biti proširen za 56.5 megavata. To znači da će preduzeće biti u mogućnosti da proširi  toplovodnu mrežu i na područja koja nemaju izvedenu distributivnu toplovodnu infrastrukturu uz mogućnost da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi korisnici.

Do sada je izgrađen transportni toplovod u dužini od gotovo 9 kilometara, izgrađena  je prepumpna stanica (PPS 1  Vinča) u neposrednoj blizini deponije, kao i prepumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik sa pripadajućim postrojenjima. Završeni su i radovi na povezivanju transportnog sistema na postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči.

Toplana „Konjarnik” je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije. Iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac. Vrednost investicije je 23,5 miliona evra. Događaju je prisustvovala i Ivana Vilotijević, sekretarka za zaštitu životne sredine.