Otvoreno pismo sindikata JKP „Beogradske elektrane“: Toplane ne pljačkaju Beograđane. Prestanite da obmanjujete javnost, posledice trpe zaposleni

Kao predstavnici sindikata zaposlenih u JKP „Beogradske elektrane“ osećamo potrebu i imamo dužnost da se obratimo građanima Beograda i korisnicima usluga daljinskog sistema grejanja, u ime svih zaposlenih u preduzeću i reagujemo na neistinite optužbe pojedinih medija da naše preduzeće „pljačka“ korisnike.

Pojedini mediji iskoristili su izveštaj koji je sačinila Državna revizorska institucija (DRI) i preokrenuli istinu i na krajnje nekorektan način ukaljali ugled preduzeća i omalovažili rad svakog zaposlenog. Neosnovani napadi na preduzeće direktno utiču na sve radnike, posebno na kolege koji rade u najtežim uslovima, po kiši, po snegu, koji se i u najtežim uslovima trude da Beograđanima obezbede dobro grejanje.  Onda dođemo u situaciju da predstavnici pojedinih stranaka i udruženja mogu javno i bez posledica da iznese laži i obezvređuju naš rad.

JKP „Beogradske elektrane“ u svom radu poštuju sve zakone i Odluku o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu. Godinama unazad ulažemo značajna sredstva u modernizaciju podstanica kako bi omogućili prelazak na naplatu prema utrošku. Objekti koji su se nakon 2010. godine priključivali na sistem „Beogradskih elektrana“ grejanje plaćaju po potrošnji i njihovi objekti su energetski efikasni.  Tehnički je sve spremno, ali šta ćemo sa više 100.00 vlasnika objekata koji imaju lošu izolaciju i stolariju, a naši su dugogodišnji korisnici, neki i od osnivanja preduzeća. Oni mogu da očekuju mnogo veće račune za grejanje. Njih ne možemo i ne smemo da zaboravimo. Naš osnivač Skupština grada treba da odluči o daljim koracima u vezi sa rešavanjem problema u vezi prelaskom sa paušalnog na naplatu po utrošku. Na nama se slamaju koplja.  Naši zaposleni kada izlaze na teren trpe uvrede vlasnika stanova koji čuju neistine preko medija i daju sebi za pravo da ih nazivaju lopovima.

Molimo sve koji izvrću državne izveštaje i koriste poluistine, rekla- kazala informacije da  prestanu da obmanjuju javnost. Nažalost, danas svako može u sredstvima javnog informisanja da kaže šta želi, iznese laž i da ne odgovara, a sve zarad mizernih političkih poena. Mi se ne bavimo politikom već nam je obaveza da građanima Beograda obezbedimo stabilno snabdevnje toplotnom energijom.

Sindikalna organizacija JKP “Beogradske elektrane”

Sindikat Nezavisnost JKP „Beogradske elektrane“