Predstavnici KfW banke u poseti toplani “Cerak”

Predstavnici KfW banke u poseti toplani “Cerak”

Projekti obnovljivih izvora energije prioritet

Vanja Vukić, direktor JKP “Beogradske elektrane” sastao se danas sa Pablom Obradororom, direktorom KfW banke za energetski sektor i Dušanom Rakićem, gradskim sekretarom za energetiku. Razgovarali su o realizaciji projekta rekonstrukcijije i modernizacije postrojenja u toplani „Cerak“, kao i o budućoj zajedničkoj saradnji. Ova toplana sagrađena je 1985.godine, jedna je od najmlađih toplotnih izvora, ali sa najstarijom opremom. Realizacija projekta modernizacija trebalo bi započne na jesen ove godine.

Tom prilikom Obrador je istakao da je KfW banka zainteresovana za izgradnju solarnih panela na grejnom području ove toplane, kao i za sve projekte koji se odnose na obnovljive izvore energije. Naglasio je da su se “Beogradske elektrane” pokazale kao dobar partner za saradnju poslednjih godina i da ce KfW banka podržati preduzeće na putu razvoja i sve većoj upotrebi zelene energije.

U planu je da na grejnom području toplane „Cerak“ budu postavljeni solarni paneli, a kao benefit dobijanja toplotne energije iz energije Sunca bilo bi smanjeno zagađenje i omogućena ušteda za utrošak energenata.
-Istakao bih da su “Beogradske elektrane” veoma važne za energetsku stabilnost naše zemlje i da su nam prioriteti usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonosmsku održivost i dalju relaizaciju investicija. Na putu razvoja naša vizija je što veća upotreba obnovljivih izvora energije, realizacija projekata koji će stvoriti uslove da preduzeća što više rade i leti, da na daljinski sistem grejanja bude priključen što veći broj korisnika i da se toplotna energija naplacuje po potrošnji. Na tom putu, očekujem da nam budete saveznci, zaključio je Vukić.