U znak sećanja na Slobodana Trišića položeni venci na spomen obeležju

U znak sećanja na Slobodana Trišića položeni venci na spomen obeležju

Na današnji dan pre 25 godina Slobodan Trišić, radnik “Beogradskih elektrana” tragično je izgubio život na radnom mestu tokom NATO bombardovanja toplane “Novi Beograd”. Predstavnici Grada Beograda na čelu sa Nikolom Nikodijevićem, porodica Trišić, direktor Vanja Vukić, članovi UBNOR-a, sindikalnih organizacija i bivše rukovodstvo preduzeća položili su vence na spomen obeležije stradalom kolegi. Počast su mu odali i mnogobrojni zaposleni i menadžment preduzeća.

Tom prilikom Nikola Nikodijević obratio se prisutnima i poručio da smo dužni da očuvamo sećanje na sve žrtve NATO agresije i učinimo sve da ne budu zaboravljeni tragični događaji od pre četvrt veka.

– Prošlo je već 25 godina od zločinačke agresije na našu zemlju, kada je više od 1.500 nevinih žrtava stradalo u bombardovanju. Pogođeni su vojni i civilni objekti, a mimo svake logike i zdravog razuma ovo postrojenje „Beogradskih elektrana” proglasili su za legitimni cilj agresije. U želji da što veći broj naših sugrađana ostave bez grejanja, u tom bezumnom činu nisu vodili računa o civilnim žrtvama. Na ovom mestu stradao je naš kolega i sugrađanin Slobodan Trišić. Danas se sećamo žrtve koju je on podneo, samo zato što je radio svoj posao – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je bombardovanje trajalo 78 dana i da je stradao veliki broj civila.

– Kao odgovorna generacija moramo da očuvamo sećanje na sve ljude koji su svojim životima branili našu zemlju i podarili nam slobodu. Verujem da će i generacije koje dolaze posle nas imati tu kulturu sećanja i učiti o tom bezumnom činu koji nam se desio 1999. godine. Kao pravoslavni hrišćani znamo da praštamo, ali ono što nam se desilo ne smemo nikako da zaboravimo kako nam se isto ne bi ponovilo. Naš posao je da u ovim turbulentnim međunarodnim okolnostima obezbedimo mir našim građanima kako nikada više ne bismo morali da svojim životima branimo našu slobodu i domovinu – zaključio je Nikodijević.