Vukić i Rakić obišli deponiju u Vinči

Vukić i Rakić obišli deponiju u Vinči

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić i Dušan Rakić, gradski sekretar za energetiku obišli su danas kompleks saniratne deponije Vinča. Od sledeće grejne sezone 2023/24, zelena energija dobijena spaljivanjem komunalnog otpada u Vinči biće iskorišćena za snabdevanje toplotnom energijom korisnika na grejnom području toplane „Konjarnik“. Proizvodni kapacitet ove toplane biće proširen za 56.5 megavata.
U toku su završni radovi na izgradnji infrastrukture za preuzimanje toplotne energije proizvedene u postrojenju za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u kompleksu sanitarne deponije Vinča.
Do sada je izgrađen transportni toplovod u dužini od gotovo 9 kilometara, izgrađena je prepumpna stanica (PPS 1 Vinča) u neposrednoj blizini deponije, kao i prepumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik sa pripadajućim postrojenjima. Završeni su i radovi na povezivanju transportnog sistema na postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Vinči. Ispitivanje i podešavanje sistema je pri kraju, a u planu je da u toku grejne sezone 2023/24. bude uspostavljen prenos toplotne energije između ova dva postrojenja i počne stalna isporuka predviđenih 56,5 megavata toplotne energije.