Vukić i Simić obišli gradilište u toplani “Cerak”

Vukić i Simić obišli gradilište u toplani “Cerak”

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić, Miloš Simić, predsednik GO Rakovica i Dušan Đaković, zamenik predsednika GO Rakovica obišli su danas gradilište u toplani „Cerak“ i uverili se da se radovi na rekonstrukciji i modernizaciji obavljaju po predviđenom planu. Relizacijom projekta našim potrošačima ćemo obezbediti sigurniju i kvalitetniju isporuku toplotne enegije, postrojenje će biti energetski efikasnije i značajno će biti smanjena emisija ugljen dioksida. Na taj način će preduzeće u velikoj meri uticati i na unapređenje životne sredine u ovom delu grada.
Direktor Vanja Vukić je opštinsku delegaciju detaljno upoznao sa radom ove gradske toplane koja toplotnom energijom i potrošnom toplom vodom snabdeva korisnike iz delova Julinog brda, Žarkova, Filmskog grada, Skojevskog naselja, Starog Ceraka, Cerak vinograda, Labudovog brda, Petlovog brda, Zmajevca, dela Rakovice, Belih voda i Vidikovca.
-Projekat rekonstrukcije i modernizacije toplane „Cerak“ započet je u jesen 2023. godine. Vrednost investicije je 16,09 miliona evra, od čega je 11,5 miliona obezbeđeno iz sredstava zajma Nemačke razvojne banke KfW, dok će ostatak finansirati „Beogradske elektrane“, istako je Vanja Vukić i prisutne uverio da će se od sledeće grejne sezone 30.000 stanova i gotovo 100.000 metara kvadratnih poslovnog prostora grejati iz ovog najsavremenijeg proizvodnog postrojenja.
Direktor Vukić je objasnio da se građevisnki radovi na izgradnji novog dela pogona u kom će biti smešteni ekspanzioni sudovi privode kraju. Nakon zavšetka tih radova i ugradnje opreme biće započeto uvođenje nadzorno upravljačkog sistema kojim će biti omogućeno pravovremeno i optimizovano vođenje proizvodnog procesa u toplani.
Toplana “Cerak” izgrađena je 1985. godine. Instalisana snaga proizvodnog postrojenja toplane je 262 megavata i toplana kao glavno gorivo koristi prirodni gas.