Vukić noćas obišao toplanu “Mladenovac”

Vukić noćas obišao toplanu “Mladenovac”

Vanja Vukić, direktor JKP “Beogradske elektrane” obišao je u toku noći toplanu “Mladenovac” i uverio se da za sada ne postoji bojazan od izlivanja reke Lug u proizvodna postrojenja preduzeća.  Naime, u toku jučerašnjeg dana postojala je potencijalna opasnost da se zbog obilnih padavina voda iz obližnje reke Lug izlije i ugrozi postrojenja preduzeća. Nivo ove reke je 16. juna od 9 do 14 sati porastao za čak pet puta.

Nadležni u toplani “Mladenovac” će do daljnjeg biti u pripravnosti kako bi zaštitili opremu u slučaju eventualnog izlivanja podzemnih voda.

U topani „Mladenovac“ su u toku remontni radovi na pripremi postrojenja za predstojeću grejnu sezonu 2023/24. Ova toplana je u sastavu JKP “Beogradske elektrane” od 1995. godine i toplotnom energijom snabdeva oko 2.800 korisnika iz užeg centra gradskog naselja, dok gasom preduzeće snabdeva oko 5.000 korisnika i to preko četiri gasne mreže (Drapšin – Bataševo, Selters, Ekošumadija i Kovačevac).

Zgrada toplane sagrađena je 20-ih godina prošlog veka za potrebe fabrike džakova „Juta“. Tadašnja električna centrala osvetljavala je Mladenovac i Smederevsku palanku.

U aprilu 1985. godine, osnovana je TO „Mladenovac“.