Vukić potpisao ugovor sa konzorcijumom firmi za rekonstrukciju i modernizaciju TO „Cerak“

Vukić potpisao ugovor sa konzorcijumom firmi za rekonstrukciju i modernizaciju TO „Cerak“

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić, potpisao je danas u Ministarstvu rudarstva i energetike ugovor sa konzorcijumom firmi „Energotehnika Južna Bačka”, „Montprojekt” i „Feromont inženjering” koje će izvoditi radove u okviru Projekta rekonstrukcije i modernizacije toplane „Cerak“. Vrednost ove značajne investicije je 16,09 miliona evra, od čega je 11,5 miliona obezbeđeno iz sredstava zajma Nemačke razvojne banke KfW, dok će ostatak finansirati „Beogradske elektrane“.
-U planu je da obimni građevinski radovi budu započeti tokom grejne sezone 2023/24, a realizacija Projekta se očekuje u oktobru 2024. godine. Ovaj projekat je značajan jer ćemo našim potrošačima obezbediti sigurniju i kvalitetniju isporuku toplotne energije, postrojenja će biti energetski efikasnija i značajno će biti smanjena emisija ugljen dioksida. Dok traju radovi, potrošačima sa grejnog područja toplane „Cerak“ neće biti ugroženo snabdevanje toplotnom energijom i potrošnom toplom vodom, istakao je Vanja Vukić.
Toplana „Cerak“ izgrađena je 1985. godine. Instalisana snaga proizvodnog postrojenja toplane je 232 megavata. Taj toplotni izvor pored grejanja, isporučuje korisnicima i toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode. Projekat će biti realizovan kroz trilateralni ugovor o korišćenju sredstava zajma namenjenih projektu „Rehabilizacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5“. Podsećamo, u okviru finansijske saradnje između Srbije i Nemačke, od 2001. godine uspešno se realizuje razvojni program Republike Srbije „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“. U osnovi tog programa leži pomoć koju SR Nemačka, posredstvom Razvojne banke KfW, pruža u finansiranju projekta čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti, unapređenje zaštite životne sredine i životnog standarda građana naše zemlje. Do sada su realizovane četiri faze ovog Programa.
JKP „Beogradske elektrane” učestvovale su u fazama I, II i IV Programa. U okviru faza I i II nabavljeni su oprema za rehabilitaciju toplovoda i kalorimetri. Ove faze su sprovedene u periodu od 2001. do 2006. godine.
Konzorcijum, na čelu sa „Energotehnika Južna Bačka”, uspešno je sproveo projekat izgradnje kogenerativnog postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije u toplani „Voždovac“ koji je takođe finansiran sredstvima iz zajma Nemačke razvojne banke KfW – faza IV.

Foto: Emilija Jovanović