Vukić, Šapić i Jang Bo potpisali Aneks ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd

Vukić, Šapić i Jang Bo potpisali Aneks ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd

Vanja Vukić, direktor „Beogradskih elektrana“, Aleksandar Šapić, gradonačelnik i Jang Bo predstavnik kompanije Power Constructions Corporation of China, potpisali su danas u Starom dvoru Aneks ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.
Tim povodom Vukić se zahvalio svim institucijama koje su podržale ovaj projekat i potpisivanje Aneksa.
-Ovo je značajan dan za „Beogradske elektrane“ i konačno se ostvaruje višedecenijski san da izgradimo vangradski toplovod Obrenovac – Novi Beograd. Iz Termoelektrane Nikola Tesla ćemo preuzeti 600 MW (megavata) toplotne energije i transpotovaćemo je do naše najveće toplane „Novi Beograd“. To će nam obezbediti energetsku stabilnost, a sa tehničke strane ovaj ugovor podrazumeva izgradnju 30 kilometara toplovodne trase, odnosno 60 kilometara cevi. Gradićemo i četiri prepumpne stanice Sava, Boljevci, Ostružnica i Novi Beograd, istakao je direktor Vukić i dodao da će projekat biti završen u naredne dve godine.

Gradonačelnik Šapić je rekao da je danas važan dan za Beograđane, naročito za stanovnike Novog Beograda, kao i za čitav energetski sistem prestonice.
– Sada više nisu ni važni razlozi zbog čega toplodalekovod već nije zaživeo i uveliko nam ne isporučuje toplotnu energiju. Verujem da su se sada stekli uslovi i da će za dve godine Beograd konačno dobiti ono što se čeka više od 30 godina. Nećemo zavisiti od drugih, već ćemo imati svoju toplotnu energiju, bićemo direktno povezani sa elektranom u Obrenovcu. Samo na taj način ćemo moći da grejemo više od pola Novog Beograda – rekao je Šapić.

Vukić je napomenuo da će „Beogradske elektrane“ u budućnosti razvijati ovaj projekat, da će se preduzeće potruditi da obezbedi mogućnost povezivanja i ostalih toplana, kao što je ona u Surčinu koja se gradi za potrebe EXPO 2027.

Predstavnik kompanije „Power Construction Corporation of China” Jang Bo je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu i Vladi Republike Srbije na dosadašnjoj saradnji.

– Naša kompanija je preduzela sve da ubrza procedure za što skorije započinjanje projekta. Verujemo da ćemo uz saradnju i podršku Vlade, Grada Beograda i svih drugih učesnika ovaj projekat uspešno i na vreme završiti – istakao je Jang Bo.