Zorana Mihajlović, Rade Basta i Zoran Radojičić potpisali trilateralni ugovor o korišćenju zajma za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja

Zorana Mihajlović, Rade Basta i Zoran Radojičić potpisali trilateralni ugovor o korišćenju zajma za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja

Basta: Diverzifikacija u snabdevanju energentima prioritet

Rade Basta, direktor JKP „Beogradske elektrane“, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, potpisali su danas trilateralni ugovor o korišćenju sredstava zajma namenjenih projektu „Rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5“. Svečanom potpisivanju prisustvovao je i Tomas Šiba, ambasador SR Nemačke.

Sredstva iz kredita nemačke KfW banke, „Beogradske elektrane“ će utrošiti za kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju toplane „Cerak” čija oprema je stara skoro 40 godina. Za rekonstrukciju će biti utrošeno 14 miliona evra, od čega 11 miliona evra iz kredita i do tri miliona evra iz sredstava „Beogradskih elektrana“.

– Želim da se zahvalim ministarki Zorani Mihajlović, njegovoj ekselenciji ambasadoru Tomasu Šibu, KfW banci i Gradu Beogradu koji podržavaju razvojne projekte „Beogradskih elektrana“. Preduzeće na čijem sam čelu je najveći proizvođač i distributer toplotne energije u Jugoistočnoj Evropi i snabdevamo više od milion građana Beograda. Prioriteti ovog preduzeća veoma važnog za energetsku stabilnost Srbije i dalje će biti usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonomsku održivost i dalju realizaciju investicija. Cilj nam je da ubuduće na zavisimo od ruskog gasa i drugih dobavljača već da se u što većoj meri oslonimo na našu proizvodnju, a to ćemo postići kroz naše razvojne projekte, istakao je Rade Basta, i dodao da je diverzifikacija u snabdevanju energentima ključni prioritet.

Realizacijom projekta biće obezbeđen pouzdaniji rad toplane, energetski efikasnije upravljanje sistemom i biće ostvarene značajne uštede. Važan je i ekološki doprinos jer će biti smanjena emisija ugljen dioksida. Biće stvoreni uslovi za proširenje kapaciteta i priključenje novih objekata.

– Danas pokazujemo da u Beogradu vodimo računa o kvalitetnom grejanju, a ova toplana je primer da je moguće da se koristi i solarna energija u svrhu proizvodnje toplotne energije, jer će imati instalirane solarne panele snage oko 20 megavata, zato što ona radi i leti, napomenula je Zorana Mihajlović i nagovestila buduću investiciju – izgradnju solarno termalnog postrojenja u kompleksu toplane „Cerak“.

Zorana Mihajlović je istakla da ovim projektom šaljemo poruku da nema odustajanja od zelene tranzicije i da će se ove godine videti da na ovom putu Srbija može biti brža i efikasnija.

Tomas Šiba, ambasador je rekao da će Nemačka i dalje preko KfW -a podržavati grad Beograd kako bi glavni grad postigao klimatske ciljeve , i najavio da će Nemačka investirati u projekte kao što je i uvođenje solarne energije u sistemu daljinskog grejanja, digitalizacije i upravljanja postojenjima.

Radojičić je tom prilikom rekao da je ovaj ugovor i sam projekat od izuzetnog značaja za Beograd.

– Na prvom mestu radi se o poboljšanju kvaliteta grejanja naših građana na Ceraku, a samim tim se poboljšava i kvalitet života građana u tom delu grada. Izuzetno je važno da se smanjuje zagađenje životne sredine jer će biti manja produkcija ugljen-dioksida kada se uradi rehabilitacija i modernizacija ove toplane, a takođe dolazi do značajne uštede energije s obzirom da se prethodnih godina i decenija nije vodilo računa o uštedi. Sve ono što može da se uradi u pravcu da se uštedi energija je značajno – poručio je Radojičić.